Meiliä voi lähettää: marko.forsell [a] gmail.com. (Kuva: Marianne Pykäläinen)

tiistai 23. syyskuuta 2014

Spartathlon valmisteluja

Istun parasta aikaa junassa matkalla kohti Helsinkiä. Kone lähtee keskiviikkoaamuna, eli huomenna, kohti Ateenaa ja tietenkin Spartathlonia. Totuttuun tapaan viimeisten päivien hermoilua on paikattu pakkaamisella ja suunnittelulla. Tosin suunnittelu jäi vähiin, sillä menen aivan prikulleen viime vuotisin suunnitelmin. Valmistautuminenhan aloitettiin jo ajat sitten syömällä arginiinia, ja totuttuun tapaan 6 päivää ennen kisaa aloitettiin punajuurimehukuuri. Vedin nyt myös sitruliiniä, joka liittyy tähän arginiinin hyötyihin ja arginiinin hyödyntämisprosessiin.

Kesäkuun alun ajatus alle 32 tunnin juoksusta haudattiin aika päivää sitten. Koko kesän vaivannut nilkka ei vain ottanut toipuakseen, ja niinpä alkukesän hubris muuttui hiljalleen enemmänkin selviämistaisteluksi. Nyt taistellaan maaliin pääsystä. Onneksi nilkka tuntuu menevän parempaan suuntaan fyssarin ohjeiden mukaisesti.

Aikataulu on siis laadittu noin 35-36 tunnin suorituksen mukaisesti.  Drop bagejä jätän parittomille tunneille alkaen tunnista nro 3. Yhteensä bägejä tulee 17 kappaletta, viimeinen noin 5 kilometriä ennen maalia. Nyt jokaiseen bagiin pakkasin 700-800 kcal, suurin osa tulee geeleistä (SIS Sports in Science) ja urkkajuomasta (Vitargo Electrolyte +). Mittailin tuota Vitargoa 50 grammaa aina tuollaiseen pussukkaan. Se on helppo rikkoa 0,5l pulloon ja kaataa vettä päälle.

Lakeria on varattu reilusti, ja olen ripotellut kettu- sekä Omar-karkkeja jokaiseen bagiin muutamia. Lisäksi jokaisessa pussissa on käsipyyhepaperi, ja siellä täällä vessapaperia. Suolatabletteja olen varannut yhden per tunti ja magnesiumia (Diasporal) olen varannut noin muutaman tunnin välein, tätä pitää seurata miten tarvitsee.

Otsalampun jätän Check Pointille 30 (Small Church) ja CP:lle 33 jätän käsilampun. Kaksi lamppua sen takia, että jos nyt vain sattuu toinen menemään hukkaan järjestäjiltä tai vaikka hajoamaan itseltä. Sadetakki, päätuubi, toinen akku ja runsaasti evästä on jätetty CP:lle 46, vähän ennen Sangas-vuoren ylitystä. Tällöin on edessä suhteellisen pitkä ja jyrkkä kapuaminen, joten sinne on hyvä varata evästä, jotta voi tankata vuorta varten. Lisäksi lämmintä mukaan, sillä ilma voi olla koleakin ja vauhti ei vuoripolulla päätä huimaa. Otin nyt sadetakin tähän pisteeseen, jotta lämmöt pysyy sisällä. Minulla on tuulta pitävä takki sitten vuoren jälkeen pisteellä 49, jonka voin ottaa, jos ei sada ja kunto on riittävän hyvä. Varaan myös jonnekin kohtaa vuoren ylityksen jälkeen vaihtokengät, mutten ole vielä päättänyt mihin, ehkäpä pisteelle 49 nekin.

Aikataulullisesti lähden myös samoin kuin viime vuonna, ehkäpä hitaammin. Ensimmäiset 80K mennään noin 9h (-0:30h raatobussiin). Vuoren ylitykseen, eli CP 47 Mountain Base noin 160K pitäisi saavuttaa 20h (-2h) kohdalla. Viimeksi vuoren ylitykseen tuhraantui hyvin aikaa, joten saa siihen nytkin se pari tuntia. Joten CP:llä 49 voitaisiin olla totaaliajalla 22h (-1:h), ja matkaa takana 165K. Loput 80K viekin luultavasti sen 12-13h, joten perillä ollaan noin 34-35h ajassa tämän mukaan. Tuo viimeinen 80K meni viimeksi niin, että sain alussa lisättyä eroa raatobussiin ja varmaankin parhaimmillaan kävin siinä -2:00h, mutta lopussa ero alkoi taas kutistumaan.

Kyllä mielessä on, että kunhan tuon ensimmäiset 165 kilometriä, eli vuoren yli pääsisi kohtuu hyvissä voimissa, niin sittenhän tuosta lopusta kyllä pitäisi selvitä.

Kivan lisänä kisaan tuo, että mukana on yksi kuuluisimpia ultrajuoksijoita, eli Dean Karnazes. Karnazesin kirja Ultramarathon Man on yksi niistä kirjoista, joka on suuresti vaikuttanut minuun. Tämä kirja oli erittäin suuressa roolissa herättämässä ultrajuoksijaa minussa. Karnazesista ja hänen show-meiningistään voidaan olla montaakin mieltä, muttei se siltikään vähennä hänen kirjansa merkitystä minulle. Toivottavasti pääsee paiskaamaan kättä tämän herran kanssa!

Laitan tähän loppuun vähän kuvia taas tuosta pakkausoperaatiosta.
  

Arginiini, sitruliini ja punajuurimehu ovat "salaisia aseita" heti useiden promillie vaikutus lopputulokseen :) 

Vitargo Electrolyte+ on uusi tuttavuus urheilujuomana, mutta tuntuu pirun hyväältä. Nyt saadaan sitten oikeat kokemukset; raportoin. 


Vitargon pussitus menossa, 1 dl = 50g = 190kcal. 

Drop Bagien teko alkamassa, litran ja kahden litran pusseihin laitetaan.  
Siinä 17 drop bagin nimikylttiä, sitten vain laittamaan kunkin pussin sisältö. 

Prosessi "Drop Bagien teko" käynnissä. 

Hiilihydraatit jaettu kukin omalle paikalleen. 

Lähikuva tyypillisen pussin sisällöstä: 3-4 geeliä, 50g Vitargoa, 3-4 karkkia ja yksi keksi. 

Lamput, sadetakki ja tuulitakki lisätty. 

17 valmista pussukkaa. 

8 kommenttia:

  1. Noi Vitargo pussukat on varmaan tullin lemppareita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, voisivat aiheuttaa hilpeyttä. Vantaan kentällä vähän laskeskelivat yhteen käsimatkatavaroiden geelejä, sanoivat, että litran verran saisi olla. Sovittiin että oli :)

      Poista
  2. On aina hienoa lukea näitä sun suunnitelmia. Oppii itekin. Tuollaset pussukat oli mullakin Västeråsissa, niin oli helppo sekoitella omat juomat.
    Hyvin se taas menee, mutta peukalot ja varpaat on täällä pystyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea Vesteroosin mitallista, hieno juoksu! Kiitoset, toivotaan että menee maaliin.

      Poista
  3. Kyllä tuntuu taas amatöörien näpertelyltä tämä oma puuhastelu kun tuota touhua katsoo. Huomenna nähdään.

    Ei ole muuten vielä koskaan tarvinnut tullille selitellä matkalaukussa olevia epämääräisiä jauhepusseja vaikka kisareissuille on lennetty monesti. Kerran mun matkalaukku oli avattu tullin toimesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joopa joo, sun aikataulujasi itse kuolaan kyllä... Taidan kyllä olla suhun verrattuna harrastelija

      Poista
  4. Pedanttia valmistautumista sinulla, tsemppiä matkaan!

    VastaaPoista